MEZOTERAPİ NEDİR?
Mezoterapi uygulaması nedir?
Mezoterapi, çeşitli vitaminler, mineraller, aminoasitler ve enzimlerin, genellikle bir karışım halinde, derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon yoluyla uygulanması tekniklerini içerir. Uygulanan maddeler, bireyin özel gereksinimlerine ve hedeflerine bağlı olarak dikkatlice seçilir.
Mezoterapi, aşağıdaki gibi çeşitli durumlarda kullanılabilir:
- Cilt yaşlanması ve sarkması
- Hiperpigmentasyon, güneş lekeleri ve diğer cilt lekeleri
- Deri çatlakları
- Selülit
- Kilo yönetimi
- Saç dökülmesi ve kellik
- Gözaltı morlukları ve torbaları
- Alerjik reaksiyonlar
- Sporla ilgili yaralanmalar
- Vitiligo (derinin pigment yetersizliği)
- Akut ve kronik ağrı durumları
- Fibromiyalji (kronik ağrı sendromu)
Bazı durumlar mezoterapi için kontrendikedir ve bu durumlar aşağıdakileri içerir:
- Gebelik
- Emzirme
- İnme geçmişi
- İnsülin bağımlısı diabetes mellitus
- Aktif kanser hastalığı
- Kan pıhtılaşma sorunları
- Potansiyel ilaç alerjileri
- Ürtiker
- Çoklu ilaç tedavisi gerektiren kalp hastalıkları
Mezoterapinin özellikleri nelerdir?
Mezoterapi, uygulanacak bölgeye mikroenjeksiyonlarla küçük miktarda ilaç verme yöntemine dayanır. Bu, sistemik etkiler oluşturmadan lokalize sorunları çözer ve mezoterapiden maksimum verim sağlar.
Mezoterapinin yan etkileri nelerdir?
Mezoterapinin olası yan etkileri, enjeksiyon bölgesinde geçici kızarıklık ve morarma olabilir. Ancak, bu genellikle 1-2 gün içinde kendiliğinden düzelir çünkü uygulanan maddeler genellikle genel dolaşıma karışmaz.
Uygulama ağrılı mıdır?
Mezoterapi uygulaması genellikle minimal ağrı ile ilişkilidir, çünkü tedavi öncesi cilde lokal anestezik kremler uygulanarak bölge hafifçe uyuşturulur. Bu sayede, mikroenjeksiyonların neden olduğu hafif rahatsızlık minimuma indirilir.
Uygulama sonrasında, enjeksiyon yapılan alanlarda küçük şişlikler ve kızarıklıklar oluşabilir. Ancak, bu belirtiler genellikle 2-3 gün içinde tamamen yok olur.
Eğer iğne ile temas etme fikrinden psikolojik olarak rahatsız oluyorsanız, elektroporasyon cihazı kullanılan iğnesiz mezoterapi yöntemini düşünebilirsiniz. Bu yöntem, geleneksel mezoterapiye kıyasla biraz daha maliyetli olabilir, ancak iğne kullanılmadığı için iğne batması korkusu olanlar için daha uygun bir seçenek olabilir.
Mezoterapi uygulamasına cevap ne zaman alınır?
Mezoterapi uygulamasının yanıtı, problemi derecesine, kişinin yaşına ve cilt yapısına bağlı olarak değişir, ancak genellikle 2. veya 3. seans sonrası farkedilir.
Mezoterapi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Mezoterapi seansları öncesi ve sonrasında aspirin gibi kan inceltici ilaçlar kullanılmamalıdır. Uygulama yapılan bölgeye 10-15 saat boyunca su değmemeli ve vücuda sıkı oturan giysiler giymekten kaçınılmalıdır. Ayrıca, mezoterapi seansından sonraki 48 saat boyunca ağır egzersizlerden ve ilk 10-15 saat boyunca banyo ve makyajdan kaçınılmalıdır.